Corona-information

Information kring vad som gäller beträffande Corona/Covid-19

Vi får många frågor kring avbokningsregler mm. med anledning av Coronaviruset. Här finns information om vad som gäller kring avbokningar till resmål som UD antingen avråder från eller inte.

Svenska Resebyrå- och arrangörsföreningen SRF är en ledande branschorganisation och vi följer deras riktlinjer. Läs mera här.

SRF råder för närvarande sina medlemmar att för tillfället inte genomföra återbetalningar av inställda paketresor på grund av UD´s avrådan eller andra problem orsakade av Covid-19 problematiken om återbetalningarna till resenärer inte i motsvarande grad täcks av återbetalningar från leverantörer.

Vi kommer självklart att göra allt vi kan för att kunna göra återbetalning till dig som kund, alternativt boka på andra datum och inväntar tydligare besked från regeringen om vad som gäller och hur lagen ska tolkas.

Läs om SRF:s kommentar på svenska regeringens uppmaning om att noga överväga resande här.

Läs om SRF:s syn på paketreselagen i relation till Corona-problematiken här.

Resor i närtid
Om det inträffar oundvikliga och extraordinära omständigheter på resmålet som påverkar resan väsentligt så har en resenär rätt att avboka resan utan avbokningsavgift. I och med att UD avråder föreligger en sådan omständighet. Resenärer som ska resa till någon av de regioner som omfattas av UD:s avrådan har därmed rätt att avboka samt normalt sett få återbetalning av hela resans pris. Detta har nu undantagits då SRF anser att paketreselagen inte gäller i denna kris.

Resor längre fram i tiden
För att en resenär ska ha rätt att avboka krävs att man med säkerhet kan konstatera att resmålet påverkas vid den tidpunkt som den aktuella resan genomförs. Eftersom en avrådan kommer att tas bort så snart läget bedöms vara mindre osäkert, kan man INTE avboka en resa som ligger långt fram i tiden. Om avresan ligger längre fram i tiden än 14 dagar gäller därför vanliga avbokningsvillkor.

Resenärer som befinner sig på resmålet som UD-avråder från
Resenärer som redan befinner sig på resmålet vid tidpunkten för UD:s avrådan har tyvärr inte rätt att avboka resterande del av resan. Resenärer som ändå väljer att avbryta paketresa har därmed inte rätt till återbetalning av de delar av resan som inte utnyttjas.

Avbokning innan UD avråder:
Om en kund avbokar en resa innan det finns en avrådan från UD, så gäller vanliga avbokningsregler. Kunden gör därmed ett eget val att avboka, trots att han/hon inte får några pengar tillbaka. Genom att avboka resan häver kunden avtalet och det finns då inte längre något avtal om resa.
Kontakta oss gärna på 0410-20650 eller info@qualitours.se